התמודדות נפשית שוטפת ושיקום
מידע להתמודדות שוטפת ושיקום
מה אפשר לעשות כאשר ההתמודדות הנפשית דורשת יותר מטיפול פעם או פעמיים בשבוע, אלא מעטפת מקיפה יותר
- מה בדף? (לקפיצה בנושאים)
- מענה להתמודדות נפשית ושיקומית
- תחליפי אישפוז
- מקומות טיפול
- ישנם מקרים שהדיכאון כ"כ חזק וישנן תחושות מאוד חזקות של חוסר טעם, חוסר חשק לעשות כל דבר, שיעמום ורצון עז לברוח מהסבל ע"י דרכים שונות ומגוונות. במקרה כזה כדאי לטפל במסגרות יותר אינטנסיביות וגורמי שיקום - ראה למטה.
- קיימת אמירה פסיכיאטרית האומרת ש- 30% מהיציאה מהמצב הקשה היא בעזרת תרופות, 30% בעזרת סביבה תומכת והשאר תעסוקה (לעזרה במציאת מקום עבודה).
- יש אנשים שתרופות לא עוזרות להם, או שתופעות הלוואי קשות להם מנשוא (ואז עלולים לפתח אנטי לתרופות) - חשוב לא לאבד תקווה ולנסות דברים שונים עד מציאת הטיפול הנכון, בין תרופות שונות, בין שיחות בשיטות טיפול שונות (לרשימת שיטות טיפול), בין תרופות טבעיות וטיפולים הוליסטיים (צמחים ותרופות טבעיות) ועד שינוי אורח החיים.
- למי שיש היסטוריה רפואית טיפולית בתחום הנפש וההטבה חלקית כך שלא מאפשרת עבודה רציפה עם שכר מינימאלי אפשר לנסות לקבל הכרה בביטוח לאומי ולקבל סל שיקום שיכול לתת מעטפת גדולה. מעטפת שיכולה למנוע משבר נפשי עתידי (למידע על פנייה לביטוח לאומי לעזרה נפשית).
- מרכזי ייעוץ לבני משפחה מדרגה ראשונה של מתמודד עם קושי נפשי בדף "מה אפשר מה אפשר לעשות כדי לסייע לילד/מתבגר/מבוגר הסובל מדיכאון או חרדה"
מקומות טיפול ומכונים
- מקומות שיכולים לספק מסגרת, בדר"כ של שיחות, בדר"כ פעם בשבוע:
- מרפאות לבריאות הנפש בעיר המרכזית - בסיבסוד משרד הבריאות. מצריך הפנייה וטופס 17 מקופ"ח ופגישת איבחון אצל פסיכיאטר של המרפאה. בדר"כ יש זמני המתנה של כמה חודשים.
- מכון אריאן לטיפול והתפתחות נפשית ורוחנית - מגדירים את הפסיכולוגיה כנער חכם וחצוף, בן כ200 שנה, שלמרות שיש לו יכולות גבוהות והצלחות מרשימות בעזרה לאנשים יכול לשאוב וללמוד מידע עתיק ועשיר של הדורות הקודמים, שעסקו מאז ומתמיד בדרכים המובילות להפחתת הסבל הנפשי, לבריאות, לאיזון ולאושר. http://www.arian.org.il
- הרשימה חלקית ביותר
מענה שיקומי להתמודדות נפשית
- מקומות שיכולים לספק מסגרות עוטפות יותר מטיפול שבועי:
- אישפוז מלא או חלופת אישפוז - טיפול בבית חולים בדר"כ, ללא יציאה הבייתה אלא בסופ"שים ובאישור פסיכיאטר מטפל. הטיפול כולל בדר"כ קבוצות טיפוליות מהבוקר עד הצהריים, בליווי ומעקב של אנשי מקצוע - בדר"כ עובד/ת סוציאלי/ת, פסיכיאטר/ית ופסיכולוג/ית.
- אישפוז יום (טיפול יום) או חלופת אישפוז - טיפול של 3-5 ימים בשבוע מהבוקר עד הצהריים, הכולל בדר"כ קבוצות טיפוליות בדר"כ בליווי ומעקב של אנשי מקצוע - בדר"כ עובד/ת סוציאלי/ת, פסיכיאטר/ית ופסיכולוג/ית.
- מה עושים באישפוז? משתנה בין המסגרות השונות. אנשים מדווחים שעושים אומנות, שיחות קבוצתיות, שיחות אישיות, טיפול פרטני, (חובטים בשק איגרוף :D?). אומרים שהתהליך שעוברים לא פשוט, אבל מומלץ למי שמרגיש שזקוק לזה.
- סל שיקום של משרד הבריאות (לזכאי ביטוח לאומי עם נכות נפשית של 40% ומעלה ולזכאים ממסלול עוקף ביטוח לאומי) - ישנם שירותים רבים שיכולים לתת מענה למגוון בעיות. שירותים בתחום הדיור (מהוסטל ועד לדירה רגילה בקהילה עם מדריכה שמגיעה פעמיים בשבוע לעזור, עזרה במציאת דיור עם מתמודדים נוספים וסיבסוד של כ- 750 ש"ח בדמי השכירות), בתחום התעסוקה (תעסוקה נתמכת, עזרה במציאת עבודה, עזרה לעצמאיים), בתחום החברתי (חונכות, סומכות, חוגים, מועדונים חברתיים), מימון לימודים וטיפולי שיניים. למידע נוסף בקר באתר של משרד הבריאות.
- חירם - פרויקט שיקומי בקיבוץ הרדוף (לזכאי סל שיקום) - לאוהבי טבע וחיים קהילתיים בכפר.
- כפר איזון בקיבוץ שדות ים (לזכאי סל שיקום) - להתמכרויות. ייחודו של הכפר מתבטא בתפיסת טיפול הוליסטית, המשלבת בצוות אחד תורות טיפול מערביות ומזרחיות במקום פתוח, הממוקם על שפת הים באווירה רגועה ונעימה עם הרבה חום ואהבה. מיועד לצעירים בעלי 40% נכות נפשית (של ביטוח לאומי), העונים לקריטריונים של ועדת סל שיקום.
מענה (לא שיקומי) להתמודדות נפשית
- תא סמ"ן - לסטודנטים באוניברסיטאות - זכאות לחונך פעם-פעמיים בשבוע.
- מסגרות חברתיות - בהם אנשים עם התמודדות נפשית: קבוצות אונליין, קבוצות פרונטליות, שבט ת"א, בית פיות (לא ידוע אם קיים עוד נכון לינואר 2020).
- בהמשך הדף:
- תחליפי אישפוז
- מקומות טיפול
חלופות אישפוז
מתאים לאנשים שזקוקים לאשפוז פסיכיאטרי ומעדיפים ללכת למסגרת פרטית ובמימון פרטי.
- עמותת סוטריה ישראל
- לפי אתר האינטרנט שלהם, העמותה הוקמה בשנת 2014 ע"י אנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש, מתמודדים, קרובי משפחה של מתמודדים ואנשים מהקהילה שהתאגדו יחדיו כדי לקדם את הטיפול במתמודדים ומתמודדות עם פסיכוזה באמצעים פסיכולוגיים וסביבתיים. הפעילות המרכזית של העמותה היא תפעול בית בקהילה בו הטיפול בבעיות נפשיות קשות מתקיים בסביבה המעניקה כבוד, קשב ואהדה.
- אתר אינטרנט: https://soteria.org.il
- ממוקמים ב:
- ירושלים
- כפר יונה
- קבוצת מאניקר
- מציעה לקהל המתמודדים עם משברים, הפרעות נפשיות והתמכרויות, טיפולים אלטרנטיביים הוליסטים ופסיכותרפיסטים בפיקוח פסיכיאטרי בבית המתמודד, במרכזי יום ובבתים מאזנים בהשגחה 24/7.
- אתר אינטרנט: https://manicare.co.il
- ממוקמים ב:
- רעננה
- בית מאזן תאנה
- לפי אתר האינטרנט שלהם, בבית המאזן תאנה תמצאו שילוב של: יחידה טיפולית קטנה ואישית – כשבעה מטופלים. צוות מקצועי – פסיכיאטר, עובדת סוציאלית, מטפלים בגישות שונות (אמנות, בעלי חיים, גינון, מלאכה ועוד…) ומלווים. תכנית טיפול אישית הנבנית על ידי הצוות הטיפולי תוך כדי מעקב ושיח שוטף עמו. בניית תכנית המשך לאחר תם תקופת האשפוז אשר מטרתה המשך ליווי ומעקב תוך כדי חזרה לחיי שגרה. התכנית תכלול בין השאר סיוע בתהליך מיצוי זכויות וסל שיקום (ביטוח לאומי, משרד הבריאות). תמיכה משפחתית – הצוות הטיפולי מאמין בשיתוף ומעורבות של המשפחה בתהליך הטיפולי. פרטיות וסודיות – השהיה בבית הנה פרטית ללא רישום בתיק הרפואי
- אתר אינטרנט: https://beyachadc.org.il
- ממוקמים ב:
- מושב שדה צבי
- הרשימה חלקית וישנם חלופות אישפוז ובתים מאזנים רבים
טיפול דרך חומרים המוגדרים כסמים
- מובא לשם מודעות. אין זה עידוד לצריכת סמים שלא באישור ולא בפיקוח.
- גראס רפואי - לאנשים שתרופות פסיכיאטריות לא עזרו להם - במידה ויש אבחנה של פוסט טראומה ורישום של נסיון לא מוצלח במס' תרופות על פני כמה שנים ניתן לבקש רישיון לקבלת גראס רפואי. על מנת להגיש בקשה צריך להוציא מכתב מפסיכיאטר שמצהיר שאין בעיה של שימוש בגראס רפואי כדרך טיפול.
- MDMA - "יוצר חלון הזדמנות לריפוי. MDMA גורם להפרשת חומרים במוח שבעזרתם נוצר חלון הזדמנויות טיפולי אופטימלי. מצד אחד תכנים מתחילים לעלות מהלא מודע של המטופל, ומצד שני התכנים הללו עולים ללא תחושת החרדה שמציפה בדרך כלל את המטופלים. רבים מהסובלים מפוסט טראומה מנסים להימנע מלעסוק בחוויה הקשה." - ד"ר טלי נחשוני, פסיכיאטרית ופסיכותרפיסטית. לקריאה נוספת